Frissítve 09/04/24 - 14:10 E-mail > Webmaster E-mail > The HDMFC
The HDMFC
 

hírek | korábbi hírek | témák | dalszövegek | party képek | multimédia | playlists | Memento Mori World Tour
bemutatkozás | andrew 'fletch' fletcher ✝ | martin l. gore | dave gahan | recoil | classic MODE series
klubinfó 17>24 | klubinfó 11>17 | klubinfó 05>11 | klubinfó 99>05 | klubinfó 93>99 | klubinfó 87>93 
  Depeche Mode BIOGRÁFIA 1980>2010

Borbély Lajos
 

1980: Martin Gore [1961/07/23], Andy Fletcher [1961/07/08] és Vince Clarke [1961/07/03] létrehoznak egy triót 'Composition Of Sound' néven. Mivel Vince nem igazán érzi magát kényelmesen az énekesi poszton, ezért új 'hangot' keresnek maguknak. David Gahan [1962/05/09] személyében találják meg egy leendő együttes új frontemberét. Dave csatlakozik, és új nevet választ egy francia divatmagazin alapján. Megszületik a DEPECHE MODE. Az első élő fellépés a fiúk középiskolájában zajlik, a basildoni St. Nicholas Comprehensive Schoolban, május 31-én. Az együttes demó kazettákat küld szét, amelyek teljes érdektelenségre találnak lemezkiadói körökben. A zenekar azonban rajongótáborra tesz szert, és állandó fellépői lesznek a londoni The Bridgehouse nevű kocsmának. Szeptemberben, első ízben vonul stúdióba az együttes, hogy elkészítsen 3 számot. Köztük egy ABBA feldolgozást, és az alapokat megteremtő 'Photographic'-ot. December 10-én, egy Bridgehouse koncerten felfigyel az együttesre Daniel Miller, a Mute Records tulajdonos-igazgatója. A Depeche Mode leszerződik a Mute-tal és Daniel felvállalja a produceri feladatokat is.

1981: Februárban megjelenik -egy alternatív együttesek gyűjteményes albumán- a PHOTOGRAPHIC. Az első nagy londoni, illetve belvárosi fellépés február 14-én a The Rainbow-ban zajlik. A debütáló kislemez, a DREAMING OF ME [57] bejut a Top 60-ba. Újabb koncertturné indul, most már Anglia egész területén. /'New Life' Tour 1981/ A júniusban megjelenő második kislemez, a NEW LIFE [11] már beverekszi magát a Top 20-ba. Július 23-án, Martin 20. születésnapján, a londoni The Victoria Venue-ban lezajlik az első igazán nagysikerű koncert. Szintén július végén, a Depeche Mode első ízben külföldre megy fellépni, Hollandiába. A várva-várt áttörést a harmadik kislemez, a JUST CAN'T GET ENOUGH [8] hozza meg. Az együttes első Top 10-es slágere! Valóságos mánia tör ki Anglia alternatív köreiben. Elindul a 'Speak & Spell' Tour 1981/82. Szeptember közepén megtartják az első koncertet, amelyen több mint 2 ezer ember vesz részt. A fellépés után a tagok felhagynak hétköznapi munkájukkal és a hivatásos zenészek szakmáját választják. Október elején megjelenik a debütáló nagylemez, a SPEAK & SPELL [10], az album, amely rögtön bejut a bűvös UK Top 10-be! Október végén elkezdődik az első hivatalos angliai turné. A 14 koncertből álló turné minden állomása teltházas koncert, két Londonban tartott zárókoncerttel. A fellépések -ennek ellenére- rossz szájízzel zajlanak, hiszen Vince már október közepén bejelenti kilépési szándékát. Vince végül december 3-án szerepel utoljára együtt a bandával. December 12-én hivatalosan is kiszáll. Eközben a nagylemez Amerikában bejut a Top 20-ba [19.]! A zenekar bemutatkozó albumából összesen 2 millió példányt adnak el.

1982: Vince, a dal- és szövegíró kiválása után, Martin veszi kezébe a művészeti irányítást. Előveszi régi számait, és munkába lendül. Újsághirdetés útján a zenekar új tagot keres. Alan Wilder [1959/06/01] személyében meg is találja azt. Alant először csak koncerteken alkalmazzák. Az új négyes első koncertjét január 16-án adja. Szintén január végén adja az együttes első tengerentúli fellépéseit, ezúttal két teltházas koncerttel New York városában. Megjelenik a negyedik kislemez, a SEE YOU [6], amelyik egy újabb Top 10! Nem sokkal később kezdetét veszi a 'See You Tour 1982'. A második hivatalos angliai turné befejező koncertjét a londoni Hammersmith Odeonban adják, február végén. Ezután következik az első hivatalos európai turné, többek között két madridi koncerttel. A soron következő kislemez, a THE MEANING OF LOVE [12], az első hivatalos észak-amerikai turnét reklámozza be. Az együttes gőzerővel dolgozik tovább. A korszak harmadik kislemeze, a LEAVE IN SILENCE [18] már a második nagylemezt harangozza be. A szeptemberben megjelenő A BROKEN FRAME [8] nagylemezből már csupán előrendelésben elfogy félmillió példány. Elindul az addigi legnagyobb koncertkörút, az 'A Broken Frame Tour 1982/83'. Az angliai turné két teltházas londoni Hammersmith Odeon koncertben csúcsosodik ki. A turné kiszélesedik. Először Anglia, majd Európa és nincs többé megállás.

1983: Alan Wilder oszlopos taggá válik. Január végén megjelenik a következő kislemez, a GET THE BALANCE RIGHT [13]. Ez az együttes első kislemeze, amely megjelenik Németországban és rögtön a Top 10-ben végez. A turné folytatódik és Európa, majd az USA után az együttes Távol-Keletre megy. Három tokyoi és két bangkoki koncert közben, április 6-án Hong Kongban a Depeche Mode megéli az első nemzetközi tömeghisztériát. A csapat második nagylemeze 1,5 millió példányban fogy el, a borító pedig megnyeri az 'Év Legjobb Lemezborítója' díjat. Júliusban megjelenik az EVERYTHING COUNTS [6], amely ismét bekerül a UK Top 10-be! Ezzel a számmal a fiúk beírják magukat az örökké hallhatatlan együttesek közé. Az augusztusban kiadott harmadik nagylemez, a CONSTRUCTION TIME AGAIN [6] újabb előrelépés. Ipari hangok, zajok és elmélyültebb hatás jellemzi az albumot. Alan Wilder számai miatt egy kissé politikusabb megközelítéssel szemlélik az együttest. Szeptemberben kezdetét veszi a 'Construction Time Again Tour 1983/84'. Az európai turné reklámozó kislemeze, egy az albumról kimásolt szám, a LOVE, IN ITSELF [21]. Az angliai turné három teltházas londoni Hammersmith Odeonbeli, az európai turné pedig három teltházas hamburgi Musikhalle koncerttel zár. A harmadik albumból 3 millió darab fogy.

1984: A nagy váltás éve. A turné Európában folytatódik. Az együttes populáris vizekre evez azért, hogy jobban bejusson a világ köztudatába, és már ott folytassa elkezdett egyéni világának tovább formálását. Remek indulás ehhez a következő, márciusban kiadott kislemez, a PEOPLE ARE PEOPLE [4]. Amerikában a szám a 13. helyig jut! Ez a dal lett az együttes legnagyobb sikere 1990-ig. A szám három héten keresztül vezeti a kislemez eladási listát Németországban, ahol több mint félmillió példányt adnak el belőle. Martin és a felvételeket készítő banda Berlinbe költözik. Martin szükségét érzi a környezetváltozásnak, míg a banda egy fejlettebb, vagyis a legfejlettebb stúdiót, a Hansa Studios-t választja. Amerikában megjelenik egy félig-meddig kislemezes, gyűjteményes album, PEOPLE ARE PEOPLE címmel, amelyből félmilliónál is több fogy. Június 2-án a csapat fellép Ludwigshaffenben, egy fesztiválon, ahol is első ízben játszik 50 ezer ember előtt. A következő kislemez, a MASTER AND SERVANT [9] szintén bejut a UK Top 10-be! A tény, hogy egy még kiadatlan nagylemezről már két kislemez is Top 10-es, megismételhetetlen sikernek látszik. Németországban a kislemez második helyezést ér el. A szeptember végén megjelenő negyedik stúdió album, a SOME GREAT REWARD [5] meghozza az eddigi legnagyobb sikert. Szeptemberben kezdetét veszi az eddigi leghosszabb turné, a 'Some Great Reward Tour 1984/85'. Két koncert Dublinban és kettő Birminghamben is. Az angliai turné négy, azaz 4 teltházas, a londoni Hammersmith Odeonban adott koncerttel zárul. Úgy tűnik az együttes elért a csúcsra. Az angliai turné végén megjelenik egy, illetve két kimásolt szám a nagylemezről, a BLASPHEMOUS RUMOURS / SOMEBODY [16] párosa ez. Az európai turné november közepén veszi kezdetét.

1985: A turné folytatódik az 1985-ös év első felében is. Márciusban zajlik az észak-amerikai szakasz, amely két koncerttel csúcsosodik ki Los Angelesben, míg az áprilisi távol-keleti turnén Tokyo ismét három koncertet kap. A banda negyedik albumából 3,5 millió darabot értékesítenek. Április végén megjelenik a következő kislemez, a SHAKE THE DISEASE [18]. Májusban kiadják az első hivatalos videókazettát, amely egyben koncertvideó is /THE WORLD WE LIVE IN AND LIVE IN HAMBURG/. Júliusban az együttes európai fesztiválokon lép fel. Ekkor tarja első kelet-európai koncertjét a zenekar, méghozzá Budapesten, Martin 24. születésnapján. A közel 4 ezres magyar rajongói tömeg egyszerre köszönti fel. Szeptemberben megjelenik az IT'S CALLED A HEART [18] kislemez. Októberben kiadják az első, klipeket tartalmazó videókazettát SOME GREAT VIDEOS címen. Szintén októberben jelenik meg az év stúdió albumát pótló, az első, kislemezes slágereket összefoglaló album, a THE SINGLES 81>85 [6]. Amerikában CATCHING UP WITH DM címen jelenik meg a gyűjteményes lemez. A válogatásokból 3,5 millió darabnál is több kerül eladásra. Az elmúlt évek óriási, és viszonylagosan gyors sikersorozata utáni hosszú koncertezés felőrli a bandát. Dave eltávolodik a többiektől, Martin depresszióval küzd, melynek folyamányaként, ekkor oszlik fel első ízben majdnem a Depeche Mode. Pár hónap pihenés után azonban mégis stúdióba vonulnak.

1986: Az együttes komorabb hangzást kap és elkészíti hangulat- és hatásvadász új stúdió albumát. Előlép provokáló kislemezével, STRIPPED [15] címmel. A prűd amerikai közönség az eredetileg B-oldalra szánt BUT NOT TONIGHT-ot kapja meg kislemezként. Ez az együttes első filmzenéje is egyben! A márciusban megjelenő BLACK CELEBRATION [4] nagylemez meghozza az eddigi legnagyobb sikert. Az albumról kimásolt, áprilisi kislemez egy Martin által énekelt ballada, az A QUESTION OF LUST [28]. Áprilisban elindul a korszak turnéja 'Black Celebration Tour 1986' címet viselve. Az áprilisi, angliai turné két Londonban, a Wembley Arenaban tartott koncerttel zárul. Természetesen a már megszokott két birminghami koncert sem marad ki. Májusban, az európai turné alatt, két egymást követő este tartanak koncertet a párizsi Bercy-ben és a hamburgi Sporthalléban is. A júniusi, amerikai turné folyamán két koncertet adnak Philadelphiaban, három egymást követő napon lépnek fel a New York-i Radio City Music Hallban, dupla koncert adnak Torontoban és három Los Angeles-i koncerttel zárják a turné ezen szakaszát. Júliusban jön Japán, majd augusztusban az immár szokásos európai fesztivál jellegű fellépések zajlanak. Augusztusban jelenik meg az album harmadik kislemeze, az A QUESTION OF TIME [17]. Az együttes klipjeit a következő 10 évben Anton Corbijn rendezi, erősebb vizuális hatást adva ezzel a bandának. Anton közel 20 klipet rendez az együttesnek. A nagylemez eladási szintje megközelíti a bűvös 4 millió példányt. Alan Wilder szóló lemezzel próbálkozik, álnév alatt. Az álnév RECOIL, az augusztusban megjelenő középlemez címe pedig 1+2.

1987: Újabb nagy váltás éve. Az együttes új vizekre evez és producert vált. A Daniel Miller / Gareth Jones páros helyét Dave Bascombe veszi át. Az év elejét a zenekar különböző stúdiókban tölti. Az új album Franciaországban, Dániában és Angliában készül. A felvételi stúdiók váltogatása leginkább Martin számára kedvező. Tökéletesedik a hangzás. Előkerül a gitár és mindenki számára zeneileg foghatóbb, populáris album készül. Az áprilisban megjelenő kislemez, a STRANGELOVE [16] egészen nyár végéig a dancefloor elnyűhetetlen sláger száma marad. Augusztusban jelenik meg a következő kislemez, a NEVER LET ME DOWN AGAIN [22]. Németországban mindkét kislemez No.2 lesz. A szeptemberben megjelenő, aktuális stúdió album, a MUSIC FOR THE MASSES [10] valósággal megbukik Angliában. Az együttes számait folyamatosan negatívan preferáló BBC nem játsza a DM számokat. Az együttes ezért, szokatlanul ugyan, de nem Angliában kezdi meg az aktuális 'Music For The Masses Tour 1987/88'-at. Az októberben kezdődő európai turné három teltházas párizsi Bercy koncerttel zár! A decemberi, észak-amerikai szakaszban két Los Angeles-i Forum koncertet és egy csurig telt házas, diadalmas New York-i Madison Square Garden koncertet adnak. A december végén megjelenő újabb kislemez, a BEHIND THE WHEEL [21] b-oldalára a híres ROUTE 66 című szám feldolgozását teszik fel. Amerikában mindkét kislemez Top 70-be jut.

1988: A turné folytatódik. Januárban zajlik az angliai szakasz. Rögtön az elején két teltházas koncerttel kezdenek Londonban, a Wembley Arenaban. A turné közben megjelenik Alan, vagyis RECOIL második albuma, a 3+4 HYDROLOGY. Februárban és márciusban zajlik a turné második európai szakasza. Két koncert Hamburgban, Koppenhágában és Budapesten is. A koncertezés közben megjelenik egy, az albumhoz tartozó videókiadvány, STRANGE címmel. A kazettán található klipeket kivétel nélkül Anton Corbijn jegyzi. Áprilisban zajlik a Japán turné, dupla koncerttel Tokyoban. Májusban veszi kezdetét az amerikai turné második szakasza. A hónap közepén jelenteti meg az együttes az aktuális album negyedik kislemezét, a LITTLE 15 [60] címűt. Ezidáig csak három kislemezt adott ki albumonként az együttes, de a körülmények hatására most változtat ezen. Mivel a BBC nem játsza számait, ezért úgy dönt, a kislemezt nem Angliában, hanem Franciaországban jelenteti meg. A rajongók olyan nagy mennyiségben vásárolják meg a kislemezt, hogy az, az angol lista 60. helyéig jut. Ezt pedig még egyetlen egy külföldi, vagyis import lemez sem tudta megcsinálni addig a pillanatig. A Depeche Mode történelmet ír. Közben javában megy a turné a tengerentúlon. Olyan előzenekarok játszanak a fiúk előtt, mint például az OMD vagy az Electronic. Az együttes a turné közben filmet forgat, és abban egy csapat rajongót szerepeltet, akik a fiúkat egy busszal kísérik állomásról-állomásra. Két koncertet adnak San Francisco térségében, Portlandben és New Yorkban is. A turné június 18-án zárul. A záró előadást, a 101. koncertet, Concert For The Masses néven a Los Angeles-i Pasadenaban tartják egy saját rizikóra kibérelt rögby pályán, a Rose Bowlban közel 70 ezer rajongó előtt. Az Európában, vagyis főként Angliában ért csalódás, majd az Amerikában fogadó diadalmenet változást hoz. A Depeche Mode érdeklődését mind zeneileg, mind pedig személyileg Amerikára összpontosítja. Az együttes innentől USA-koncentrált lesz. Kiadja csak és kizárólag az USA-ban a STRANGELOVE [50] újrakevert kislemezt, a pihenő időszakban, szeptemberben. A kislemez bejut az US Top 50-be, amelyre eddig csak 1984-ben volt példa. Az album túllépi a 4 milliós eladási szintet. Az év utolsó hónapjai a turnén rögzített film vágásával és az élő koncertanyag mixelésével telnek.

1989: Februárban lát napvilágot a nagy '83-as sláger, az EVERYTHING COUNTS [22] koncert változata. A '88-as zárófellépésről készült dupla koncertalbum és film márciusban jelenik meg 101 [5] címmel. Az album bejut az amerikai Top 20-ba, vagyis eljut a 15. helyig, megelőzvén ezzel az addigi egyetlen Depeche Mode US Top 20 albumot, a 'Speak & Spell'-t. Érdekes mementó, hogy maga a 'Music For The Masses' stúdió album csak a 35. helyig jut, míg a hozzá tartozó koncertalbum bejut a Top 20-ba is. Amerika 1981 és 1984 után ismét felfedezi az együttest. A mozi- és videófilm rendezője a legendás D.A. Pennebaker, míg a koncertalbum mixelését Alan Moulder végzi. A majd két órás filmet rekord ideig, fél évig játszák a mozik. A koncertalbumból 2,5 millió példányt adnak el. A nyár folyamán stúdióba vonulnak a fiúk. A csendet először Martin COUNTERFEIT [51] albuma töri meg. A középlemezen 6 feldolgozás szám található, mintegy tiszteletadásként az eredeti szerzőknek. Az együttes új, augusztusban megjelenő kislemeze, a PERSONAL JESUS [13] erősen gitárorientált zenéjével lepi meg a tömegeket. A siker óriási Amerikában és a 'People Are People' óta először, egy újabb Top 30-as sláger születik a 28. helyen. A kislemez hihetetlen mennyiségben fogy és a kiadás hetében még Madonna, illetve Prince csúcstartó kislemezeit is megelőzi az eladási listákon. A Depeche Mode ismét történelmet ír, hiszen ez a kislemez lesz a Warner Brothers valaha eladott legnagyobb példányszámú kislemeze. (Félmillió db csak az USA-ban.) A kislemez eladása világviszonylatban meghaladja az egymillió példányt! Az új album felvételei tovább folynak. Ezúttal Olaszországban, Dániában és Angliában készül a lemez. A produceri feladatokat Flood látja el. A mixelést Francois Kevorkian, illetve Steve Lyon végzi. Kemény hangzású album készül. Olyan album, amelynek készítésében nagy szerepet kap a tökéletes stúdiózenész, Alan Wilder.

1990: Februárban jelenik meg a legújabb kislemez, az ENJOY THE SILENCE [6]. A hangzás ismét gitárral van kialakítva, és a szám siker a tengerentúlon [is]. Amerikában meghozza az együttes számára a mindmáig legsikeresebb 8. helyezést. A siker azonban óriási az európai kontinensen is. 1984 óta, vagyis 6 év után ismét Depeche Mode szám a UK Top 10-ben! Németországban No.2 lesz a kislemez. A dalból több mint egymillió példányt értékesítenek világszerte! A márciusban kiadott új nagylemez már Amerikában és Európában is egyszerre tör a csúcsra. A VIOLATOR [2] szenzációs siker. A megjelenés napján, Los Angelesben, több mint 17 ezer ember gyűlik össze a meghirdetett dedikálásra. A városban közel 6 órán át teljesen leáll a forgalom a 15 háztömbnyi várakozó ember miatt. A dedikálás megkezdése után fél órával kitör az őrület és a bandát ki kell menekíteni a lemezboltból. A Depeche Mode ismét történelmet ír. Az album 7. lesz Amerikában. Május elején adják ki a POLICY OF TRUTH [16] kislemezt, amely Amerikában is jól szerepel és a 15. helyig jut. A Depeche Mode ezzel megalkotja legsikeresebb albumát, amelyről 3 kislemez lesz US Top 30. Május hónap végén Amerikában veszi kezdetét a 'World Violation Tour 1990'. Az USA Tour májustól augusztusig tart. Dupla koncertet tartanak Mansfieldben, Philadelphaban, New York városában, Detroitban, Chicagoban, Houstonban, Dallasban, Denverben és San Franciscoban. Tripla koncertre kerül sor San Diegoban és Los Angeles-ben is. A Giants Stadium New York városában 42 ezer embert fogad. A Dodgers Stadiumban két nap alatt 96 ezer rajongónak játszanak Los Angelesben. Lezajlik az első ausztráliai koncert, majd a turné Japánban folytatódik, kötelező dupla koncerttel Tokyoban. Szeptember közepén jelenik meg az újabb, negyedik kislemez, a WORLD IN MY EYES [17]. Szintén szeptemberben veszi kezdetét az európai turné. Az együttes két koncertet ad Dortmundban és Koppenhágában, hármat a párizsi Bercyben, megint kettőt Hamburgban, Berlinben és Bordeauxban. Novemberben kezdődik el az angliai turné három, a londoni Wembley Arénában tartott koncerttel. A turné három teltházas birminghami koncerttel zárul. Év végén megjelenik az aktuális videókazetta, a STRANGE TOO, amely ismét Anton Corbijnhoz fűződik. Az együttes a 'World Violation Tour 1990' alatt több mint 1,2 millió rajongónak játszik élőben. A turné 88 állomás után leáll. Pénzügyi okok miatt lemondják a decemberre tervezett Kelet-Európai fellépéseket, illetve néhány koncertet Honk Kong-ban és Szingapúrban.

1991: Az 'Enjoy The Silence' nyeri az 1990-es év legjobb dala díját. (BRIT Award for Best Single 1990). Sőt, a videóklip Grammy jelölést is kap. A 'Violator' nagylemezből több mint 7,5 millió példányt értékesítenek. Az együttes az év első felében stúdióba vonul és elkészíti filmes betétdalát, a DEATH'S DOOR-t. A szám Wim Wenders: 'Until The End Of The World' című filmjéhez készül. Májusban a Depeche Mode megkezdi legelső pihenő évét, 11 év munka után. Alan Wilder először produceri feladatokba fog és elkészíti a Nitzer Ebb együttes 'Ebb Head' című albumát, majd harmadik szóló albuma elkészítésébe kezd. Októberben Martin kitünteti az USA ASCAP (The American Society for Composers, Authors and Publishers). Az 'Enjoy The Silence' és a 'Policy Of Truth' számok lesznek 1990-ben a legtöbbet játszott rádiós dalok Amerikában. Az év vége felé megjelenik újra az összes Depeche Mode kislemez, de ezúttal 3 CD Box [doboz] formájában. Japánban X1 és X2 néven megjelenik 4-4, remix és live válogatásokból készült CD. A CD-k tartalmát Alan válogatja össze.

1992: Március elején kerül a boltokba Alan 'recoil' Wilder harmadik szóló lemezét beharangozó, első szóló kislemeze, a Nitzer Ebb énekese által énekelt feldolgozás szám a FAITH HEALER. Áprilisban követi az album, vagyis a 5+6 BLOODLINE. Az albumon instrumentális és énekelt számok is találhatók. Énekel többek közt Douglas McCarthy a Nitzer Ebb-ből, Toni Holiday a Curve-ből és Moby is. Májusban, egy teljes pihenő év után megint összejön a csapat. Dave a pihenő időszak alatt nagy mértékben a kábítószer rabjává lesz. Angliából Los Angelesbe költözik. Kábítószer függősége még a 'World Violation Tour' során alakul ki. Ezen időszakban még titkolja a zenekar a problémát, de az évek során rájönnek, hogy a későbbi bajok innen gyökereznek. Az új album Spanyolországban, Németországban és Angliában készül. Az együttes első ízben használ eseti, vagyis stúdió session zenészeket. Vonósok, kürt, gospel kórus és dobok is szerepelnek az új lemezen. Az együttes 'ál-rock' albuma az év végére készül el. A producer ismét Flood. A mixer Mark Stent.

1993: Az év elején egy merőben új Depeche Mode tér vissza. Habár Dave már 1991-óta növeszti haját és a megelőző két évben már komoly drog problémái vannak, a nagyközönség csak most szembesül a csontsovány, agyontetovált és Jézus formára növesztett hajú frontemberrel. A banda végleg vált. Elhagyja a tini-csapat szférát, a 'kocka' frizura imázst, és az egyszerű mondanivalójú számokat is. Az új anyag fő mondanivalója a vallás köré épül. A februárban kiadott első kislemez, az I FEEL YOU [8] egy újabb TOP 10-es eredményt hoz! A szám Amerikában bejut Top 40-be, és a 37. helyen végez. Március közepén az együttes megrendezi a zenetörténelem első, műholdas összeköttetés útján lebonyolított rajongói találkozóval egybekötött album 'előhallgatást'. A világ szinte összes országából csatlakozó rajongók 'on-line' kérdezhetnek az együttes tagjaitól. A hónap végén jelenik meg az együttes 'ál-rock' nagylemeze, a SONGS OF FAITH AND DEVOTION [1]. Az új nagylemez minden várakozáson felüli eredményt produkál. Megszületik a Depeche Mode legelső Number 1. albuma! A lemez Amerikában is rögtön a Billboard lista első helyére kerül. Az együttes ismét történelmet ír. A következő kislemez, a WALKING IN MY SHOES [14]. A szám Amerikában bejut a Top 70-be, és a 69. helyen végez. A kiadvány az eddigi leghosszabb turné, a 'Devotional Tour 1993/94' kezdő, európai szakaszának reklámozója. A turné ezen szakasza során két koncertet adnak Brüsszelben, Dortmundban és Párizsban is. Az első európai szakasz az addigi legnagyobb nézettségű angliai koncerttel zár, Londonban. A Depeche Mode több mint 36 ezer embernek játszik. A szeptemberben megjelenő, harmadik kislemez, CONDEMNATION [9] egy újabb TOP 10-es sláger lesz! Ez már két UK Top 10-et jelent egy ugyanazon albumról. Ez utoljára 1984-ben fordult elő. Szintén szeptemberben indul a turné amerikai szakasza. Az együttes megtartja első internetes rajongói találkozóját. Az Észak-Amerika-i turné során két koncertet adnak New York városában, Houstonban, Dallasban, Detroitban, Chicagoban és öt, azaz 5 zárót Los Angelesben. November végén lát napvilágot a turné során filmre rögzített 'áhitatos varázs', a DEVOTIONAL [8] koncertvideó. Az együttes december elején -első ízben- két koncertet ad Mexico City-ben. Szintén a hónap elején jelenik meg a stúdió album koncert változata, SONGS OF FAITH AND DEVOTION LIVE [46] címmel. A live album Alan Wilder és Steve Lyon újrakevert 'élő' változatait tartalmazza. A decemberi angliai turné 20-án zárul egy teltházas Wembley Arenában tartott koncerttel.

1994: Január elején jelenik meg az album negyedik kislemeze, az IN YOUR ROOM [8]. A szintén Top 10-es szám ismeretlen magasságokba emeli a bandát, hiszen a Number 1. album négy kislemezéből három UK Top 10-es lesz. Az 'I Feel You' jelölést kap a legjobb klip kategóriában. (BRIT Award for Best Video 1993). A turné ezeddig ismeretlen területeken folytatódik. A világ ezen, a Depeche Mode által még felfedezetlen régióiban új koncert dalmenettel megy a csapat. A dallistát Alan állítja össze, a turné neve 'Exotic / Summer Tour 1994' lesz. Februárban veszi kezdetét a turné Dél-Afrika területein. Hét, azaz 7 egymás utáni koncertet adnak Johannesburgban és kettőt Cape Town-ban, vagyis Fokvárosban. Márciusban jön Távol-Kelet. Az első igazi ausztráliai turné, majd két-két koncert Manilaban [Fülöp-Szigetek] és Honoluluban [Hawaii]. Március végén Andy felhagy a turnéval és hazautazik Angliába. Fletch idegösszeroppanás miatt marad távol a koncertektől, Alan egyre inkább elsodródik a többiektől. Martin kezdődő, alkohol okozta bántalmaktól szenved, míg Dave súlyos drogfüggőségbe esik. A talán szükségtelenül hosszú koncertkörút, amely közel 14 hónapon át tart, felőrli és megosztja a bandát. A turné további részében Andy-t a színpadon Daryl Bamonte, személyi asszisztens pótolja. Áprilisban lezajlik az első Dél-Amerikában tartott turné, két Sao Pauloban tartott kezdőkoncerttel. Az Észak-Amerikai szakasz május elejétől július elejéig tart. Két New York-i és két Detroit-i koncerttel. A Depeche Mode július 8-án fejezi be a 157 koncertből álló turnét Indianapolisban. Az együttes a 'Devotional / Exotic / Summer Tour 1993-94' alatt közel 2 millió rajongónak játszik élőben. A hosszú, végletekig tartó és teljesen kimerítő menetelés után a Depeche Mode megkezdi történelme során a második pihenő évet. A 'Songs Of Faith And Devotion' stúdió albumból 4,5 milliót, míg a 'Live' változatból további félmillió példányt értékesítenek.

1995: Az együttes szűk egy év pihenő után ismét összejön. Alan Wilder azonban május 25-én bejelenti, hogy 'a felgyülemlett meg nem értés és a munkában, illetve személyes kapcsolatokban jelentkező leküzdhetetlen ellentétek miatt' kiválik a bandából. Nemsokkal Alan bejelentése után, aki 13 év közös munka elteltével hagyja ott a bandát az immáron 3 tagú Depeche Mode bejelenti, hogy tovább folytatja a zenélést. Június után tovább folytatódik a most már 'kényszer-pihenőnek' minősülő szünet. Dave drog és családi problémái egyre súlyosabbak lesznek, augusztus 18-án öngyilkosságot követ el. Dave felvágja ereit. A gyorsan érkező segítség megmenti őt. A tagok eltávolodnak egymástól. Év végén azonban mégis elkezdődik a munka.

1996: Az év nagy része stúdiózással telik. A felvételek Londonban, New York városában és Los Angelesben zajlanak. Május 28-án Dave újra az újságok címlapjára kerül. Az énekes drog függősége majdnem végzetes, halálos hibát okoz. Dave túladagolja magát. Az ismételten gyors orvosi beavatkozás megmenti David-et, habár 2 teljes percig beáll a klinikai halál állapota. A nyár rehabilitációval és egy nagyobb lélegzetvételű felvételi szünettel telik. Szeptemberben azonban újra kezdődik a munka. Dave megtisztul, az együttes újra összeáll, és az év végefelé lassan elkészül az új zenei anyag. Az album producere ezúttal Tim Simenon. Több stúdiózenész is segédkezik az album elkészítésében. A lemez főbb mondanivalója a végzet témakörére összpontosít. Az album, ezúttal inkább elektromos hangszerekkel készül - vissza az alapokhoz. A felvételek decemberben zárulnak.

1997: Február elején jelenik meg az alapító trió legújabb kislemeze, a BARREL OF A GUN [4]. A szám meghozza az eddigi legnagyobb angliai sikert. Váratlan fordulat az együttes életében. Az általuk 'nehezen emészthetőnek' titulált szám átütő sikert hoz - mégpedig Angliában! A szám Amerikában bejut a Top 50-be, és a 47. helyen végez. Március végén megjelenik a második kislemez, az IT'S NO GOOD [5]. Két különböző stílusú és hangzású szám. Két UK Top 5, méghozzá egymás után! A Depeche Mode sikeresebb mint valaha. A dal Amerikában bejut a Top 40-be, és a 38. helyen végez. Az együttes bejelenti, hogy Dave egészségi állapotára való tekintettel ezúttal nem mennek turnéra. Az új album, az ULTRA [1] április közepén jelenik meg. Egy újabb No. 1. album! A megjelenést két kisebb 'bemutató jellegű' koncert kíséri. Az 'Ultra Launch Party'-k Londonban és Los Angelesben kerülnek megrendezésre április/május-ban. Az album harmadik kislemeze a HOME [23], egy Martin által énekelt ballada. A 'Somebody' és az 'A Question Of Lust' után újabb Martin örökség születik. Október végén érkezik a negyedik kislemez, a USELESS [28]. Amerikában dupla A-oldalas kislemezt adnak ki, HOME / USELESS [88] amely bejut a Top 100-ba. A nagylemez eladási példányszáma meghaladja a 3 milliót - méghozzá koncertturné nélkül! Az együttes belép a zeneipar 'nagy öregei' közé és nem utolsó sorban bebizonyítja, hogy a zenei 'agytröszt', azaz Alan Wilder nélkül is életképes. Alan idő közben tovább alkot, és az év végére új RECOIL anyag születik. A DRIFTING kislemez harangozza be az októberi UNSOUND METHODS albumot. A nagylemezen többek között Douglas McCarthy, Siobhan Lynch, Maggie Estep és Hildia Cambell is közreműködik. A számokat Alan és felesége, Hepzibah Sessa alakítják ki és teszik ezzel hátborzongatóvá.

1998: Alan Wildernek márciusban újabb, méghozzá dupla kislemeze jelenik meg az albumról. A STALKER / MISSING PIECE páros. Áprilistól viszont újra munkába lendül az együttes is. A nyár nagy része stúdiózással és előkészületekkel telik. Szeptemberben napvilágot lát az ONLY WHEN I LOSE MYSELF [17] kislemez, amely három új dalt tartalmaz. Németországban No.2 helyen végez a kiadvány, míg Amerikában bejut a Top 70-be, és a 61. helyen végez. A tulajdonképpeni ep eladása meghaladja a félmillió példányt. Négy év után újra turnézni indul a banda. A 'The Singles 86>98 Tour 1998' szeptemberben veszi kezdetét Európában. A turné ezeddig ismeretlen területekre is eljut... Észtország, Lettország, Oroszország és Finnország ízelítőt kap. Az együttes történetének második, kislemezes gyűjteményt tartalmazó dupla albuma, a THE SINGLES 86>98 [5] szeptember végén kerül kiadásra. Az európai turné alkalmával két koncertet ad a banda Berlinben, Londonban és Kölnben is. Az amerikai turné októberben indul két koncerttel a Madison Square Gardenben, New York városában. A turné ezen szakaszán két koncertet adnak Chicagoban és az immáron szokásos 5 befejezőt Los Angelesben. A gyűjteményes album kiegészítéseképpen megjelenik a VIDEOS 86>98 videókazetta. A dupla válogatás albumból 2,5 millió példány kerül értékesítésre, a borító pedig megnyeri az 'Év Lemezborítója Díjat'.

1999: Pihenőév az együttes történetében. Immáron a harmadik. A Depeche Mode közel két évtizedes munkássága szolgál alkalmul arra, hogy Martin szövegírói életműdíjat vegyen át május végén. A nemzetközi elismerés, amelyet a Brit Akadémia ad át zeneszerzőknek és szövegíróknak, a szakma legnagyobb elismerésének számít (International Achievement: British Academy Of Composers & Songwriters - Ivor Novello Award). A 19. születésnap alkalmából a Depeche Mode a Los Angeles-i independent rádió 'No.1 band of all time' díját is megkapja. A fiúk számot vetnek az eltelt közel 20 esztendővel, és mérlegre teszik a jövőt. Az év végén Martin megkezdi a dalírási periódust.

2000: A pre-production munkálatokban ezúttal Paul Freegard és Gareth Jones van Martin segítségére. Márciusban napvilágot lát a VIDEOS 86>98 DVD. Közben Alan Wilder, vagyis RECOIL is aktivizálódik. A márciusban megjelenő LIQUID nagylemez közreműködői között megtalálható Nicole Blackman, Samantha Coerbell és Diamanda Galás is. Az áprilisban kimásolt kislemez címe STRANGE HOURS. A Depeche Mode áprilisban rögzíteni kezdi az új album számait. Az album Londonban, New York városában és Los Angelesben készül. Az új anyag zenei producere Mark Bell, az LFO elektronikus pop duó tagja. Májusban, az együttes 20. születésnapja apropóján, a csapat szigorúan titkos, írásbeli szerződést köt a Mute Records-al további 2 stúdió albumra, amelyeknek legkésőbb 2005 végéig kell megjelenniük. A szeptemberben megjelenő második RECOIL kislemez, a JEZEBEL felhelyezi a koronát alkotója fejére. A Depeche Mode új albumának felvételi periódusa novemberben zárul. A mix asztal mögé ezúttal Steve Fitzmaurice ül. A mixelés átnyúlik a következő évre.

2001: A mixing, illetve a masterelési munkák január végén zárulnak. A lemez a digitális technológia alkalmazásának alapalbuma lesz. Az együttes weboldala megnyeri a MidemNet Awards No.1 helyezését. (Best Artist Web Site 2000). Február közepén -promóteri visszaélés következtében- az új album kikerül az Internetre, hatalmas kárt okozva ezzel a zenekarnak. Ennek ellenére, az április végén megjelenő DREAM ON [6] kislemez újabb UK Top 10 sláger. A szám Németországban az eladási lista élére tör, amelyre eddig csak az 1984-ben kiadott 'People Are People' volt képes. Amerikában bejut a Top 100-ba, és a 85. helyen végez. Az együttes tizedik stúdió albuma, az EXCITER [9] május közepén jelenik meg. Az album ugyan bejut mind a UK[9], mind pedig az USA[8] Top 10-be, de a 3 hónapos Internet-leak miatt elég rosszul szerepel a slágerlistákon. A megjelenést egy kisebb, bemutató jellegű koncert kíséri, az 'Exciter Launch Party'-ra június elején kerül sor Los Angelesben. Az 'Exciter Tour 2001' június közepén veszi kezdetét Amerikában. A július végén megjelenő I FEEL LOVED [12] kislemez a turné ezen szakaszát hivatott reklámozni. A b-oldalra a DIRT című The Stooges szám feldolgozását teszik fel. Az amerikai turnén három koncertet adnak New Yorkban és két-két zárót a Los Angeles-i Staples Centerben, illetve az Arrowhead Pondban. Augusztus végén veszi kezdetét az európai turné. A turné ezúttal is felfedez néhány eddig érintetlen országot. Litvánia, Törökország és Horvátország bekerül a turné-körbe. Szeptember elején jelenik meg a THE SINGLES 81>98 tripla album, amely a két gyűjteményes albumot díszdobozban prezentálja. Az európai turné alkalmával két-két koncertet adnak Berlinben, Kölnben, Münchenben, Párizsban és Londonban. Hamburgban 68 ezer, míg Lipcsében 72 ezer ember előtt játszik a csapat. A turné befejeztével, november elején jelenik meg az album harmadik kislemeze a FREELOVE [19]. A turnézárást követően -karitatív céllal- árverési kalapács alá kerül Martin 'angyali' koncert ruhája és a turnén használt szintetizátora.

2002: Januárban két Grammy jelölést is kap az 'I Feel Loved'. A dalt a 'Legjobb Tánczene' és a 'Legjobb Remix' kategóriákban jelölik. Február közepén kerül boltokba a GOODNIGHT LOVERS 4-számos kislemez. Május elején Daniel Miller aláírja a Mute Records eladásáról szóló szerződést. A vevő az EMI Music. Daniel még további 4 évig, vagyis 2006 májusáig látja el az ügyvezetői teendőket. Május végén jelenik meg a turné során filmre rögzített ONE NIGHT IN PARIS koncert felvétel, amelynek rövidített változatát néhány televíziós kábelháztartás már március óta vetíti. Az 'Exciter' album eladása eléri a 2 milliós példányszámot. Júniusban megalapítja saját lemezkiadóját Andy, a kiadó a 'Toast Hawaii' nevet kapja, az első szerződtetett együttes a CLIENT. A nyár folyamán Martin és Dave is elkezd dolgozni saját szóló albumán. Augusztusban a koncertszervező szakma az együttesnek ítéli a 'Legbarátságosabb Művész' díjat, míg a 'Legkezelhetőbb Menedzser' díját Jonathan Kessler kapja (Arthur Award). Közben a ONE NIGHT IN PARIS DVD-kiadvány elnyeri a 'Legjobb Koncertfelvétel' / 'Legjobb Dokumentumfilm' díját a Popkomm Music Fesztiválon. Szeptemberben megszűnik a Hivatalos DM Rajongói Klub (The DM FC), amely a BONG Magazine kiadója volt hosszú éveken keresztül. Szerepét, az immáron 5 éve működő hivatalos weboldal veszi át. Októberben zenei életmű elismerésben részesül a csapat, amelyet a Q Magazine ad át egy úgynevezett Zenei Innovációs Díj formájában (Q Innovation Award). Novemberben megjelenik a VIDEOS 86>98+ bővített, DVD változata.

2003: Április közepén jelenik meg Martin első szóló kislemeze, a STARDUST [44], amely a hónap végén megjelenő COUNTERFEIT2 [102], feldolgozás dalokat tartalmazó albumot hívatott beharangozni. Az album társ-producerei Andrew Phillpott és Paul Freegard. Martin egy 2 hetes mini-turnéval ('Counterfeit2 Launch Parties 2003') promótálja szóló albumát, amelynek keretében fellép Stockholmban, Kölnben, Hamburgban, Párizsban, Milánóban, Londonban és Los Angelesben. A mini-tour két teltházas Los Angeles-i koncerttel zár május elején. Május közepén jelenik meg Dave első szóló kislemeze, a DIRTY STICKY FLOORS [18]. A meglepetés UK Top 20 a június elején megjelenő PAPER MONSTERS [36] albumot harangozza be. Dave bemutatkozó szóló albumának társszerzője Knox Chandler, producere Ken Thomas. A 'Paper Monster Tour 2003' június elején veszi kezdetét Európában. Dave főként nagyobb európai fesztiválokon lép fel, de tucatnyi önálló koncertet is ad. Két-két koncertet ad Párizsban és Londonban. Dave július elején leszerződik a Universal Music Publishinghez. A turné amerikai szakasza július közepén veszi kezdetét és két teltházas Los Angeles-i koncerttel zár augusztus végén. Augusztus közepén jelenik meg a második Dave Gahan kislemez, az I NEED YOU [27]. Október közepén piacra kerül a 101 DVD változata. A Dave albumról kimásolt harmadik kislemez, a BOTTLE LIVING / HOLD ON [36] párosa október végén lát napvilágot, és ezzel kezdetét veszi az európai turné második szakasza. A szükségtelenül bevállalt, meghosszabbított turné érdektelenségre talál, így a spanyolországi szakasz nyitófellépése elmarad. A Dave Gahan koncerteken prezentált Depeche Mode számok előadásának módja soha nem tapasztalt szinten megosztja a rajongói tábort. Dave turné közben tett nyilatkozatai és a sokak által vitatott előadásmód csalódottá teszi a rajongókat. A szóló album megbukik, alig 100 ezer darab talál csak gazdára. November közepén jelenik meg Martin LOVERMAN2+ középlemeze, amely bonuszként egy 5 számos live DVD-t tartalmaz. A hónap végén kerül a slágerlistákra Johnny Cash PERSONAL JESUS feldolgozás, amely a Nine Inch Nails HURT feldolgozásával együtt jelenik meg, és poszthumusz meghozza Cash számára az első Top 40-es kislemez sikert 1976-óta.

2004: Január végén megjelenik a 101 SACD változata. Február elején Dave az A LITTLE PIECE DDS kislemezével promótálja a március elején megjelenő LIVE MONSTERS koncert DVD-t. A rajongók bojkottja miatt a kiadvány megbukik. Március végén újra megjelenik az összes régi Depeche Mode kislemez, de ezúttal a 3 CD Box-ot kiegészíti további 3 doboz (CD Box Set 1-6.) A CD-k tartalmát Daniel Miller válogatja össze. A 4, 5 és 6 dobozok CD-i újra-masterelésen esnek át. Júniusban az amerikai Warner Bros. szerződést bont az együttessel. Szeptember végén jelenik meg a DEVOTIONAL DVD változata. Október közepén kerül a boltokba az ENJOY THE SILENCE 04 [7] változat, amely remixet Mike Shinoda (Linkin Park) jegyzi. A kislemez a hónap végén megjelenő REMIXES 81...04 [24] tripla remix albumot hivatott beharangozni. Az Interneten keresztül hozzáférhető 4. bonus disc tartalmát is beleértve, a remix-album számait Daniel Miller válogatja össze. A lemezből több mint 1 millió példányt adnak el. Martin novemberre elkészül az új album számainak döntő többségével. A felvételek kezdetéig DJ fellépéseket vállal. Az év második felében fellép Londonban, Berlinben és Santa Barbarán.

2005: Az év elején Martin ismét DJ-zik, ezúttal Isztambulban. Január végén a Dance Music Awards 2005 'Legjobb Remix' kategóriájában jelölik az 'Enjoy The Silence 04' - Timo Maas remixet. Még a hónap végén kezdetét veszi a felvételi periódus. A Depeche Mode rögzíteni kezdi az új album számait. A lemez Santa Barbarán, New Yorkban és Londonban készül. A producer Ben Hillier. Az albumra 3 darab, külsős zenészek által írt dal is felkerül - ezeket Christian Eigner, Dave Gahan és Andrew Phillpott együtt jegyzi. Martin június elején fellép New Yorkban, míg a hónap közepén Barcelonában, a SONAR Music Fesztiválon DJ-zik. Július közepén befejeződik az album remix és masterelési munkálata. A mix asztal mögött Steve Fitzmaurice és Ben Hillier ül. Klasszikus időket idéző, varázslatos hangulatú album születik. Július végén -computer hack / feltörés következtében- az új kislemez kikerül az Internetre, ismét hatalmas kárt okozva ezzel a zenekarnak. Augusztusban Martin Santa Barbarán DJ-zik. Az október elején megjelenő PRECIOUS [4] kislemez újabb UK Top 5 sláger! A szám meghozza az együttes számára története (egyik) legmagasabb slágerlistás helyezését Angliában. A dal Németországban No.2 lesz, míg Amerikában bejut a Top 80-ba, és a 71. helyen végez. A csapat tizenegyedik stúdió albuma, a PLAYING THE ANGEL [6] a hónap közepén kerül a boltokba. A nagylemez bejut mind a UK[6], mind pedig az USA[7] Top 10-be. A megjelenést egy kisebb bemutató jellegű koncert kiséri, a 'Starting The Angel' fellépésre október végén kerül sor New Yorkban. A 'Touring The Angel 2005/06' turné november elején veszi kezdetét. Az amerikai szakasz során dupla koncertet adnak New York városában, illetve 4 fellépésre kerül sor Los Angelesben. December közepén jelenik meg a második kislemez, az A PAIN THAT I'M USED TO [15], az együttes első olyan dala, amely Amerikában már nem jelenik meg CD formátumban, csupán digitálisan letölthető kislemezként (DDS).

2006: Január közepén veszi kezdetét a turné európai szakasza. A düsseldorfi LTU Arénában két nap alatt 90 ezer embernek játszik a csapat. Dupla koncertet adnak Hamburgban, Madridban, Barcelonában, Münchenben és Milánóban. A párizsi Bercy-ben tripla fellépésre kerül sor. Március végén lát napvilágot a harmadik kislemez, a SUFFER WELL [12]. Április elején, az angliai tunészakasz keretében két teltházas zárókoncertet adnak Londonban, a Wembley Arénában. Áprilisban újra megjelentetik az együttes stúdió albumait felvonultató Collector's Edition - Remasters Series sorozat első csomagját. Az újrakevert albumok, amelyek CD/SACD + DVD-n jelennek meg 5.1-es keverésen esnek át. A Batch 1. keretében a 'Speak & Spell, a 'Music For The Masses' és a 'Violator' albumok kerülnek (újra)kiadásra. Néhány hét pihenés után a turné folytatódik, ezúttal 'Summer / Open Air Tour 2006' név alatt. A turné ezen szakaszában nagyrészben fesztiválokon, illetve hatalmas stadionokban lép fel a zenekar. Mexico City-ben két nap alatt 105 ezer embernek játszanak. Június elején jelenik meg a negyedik kislemez, a JOHN THE REVELATOR / LILIAN [18] párosa. Tripláznak Berlinben és headlinerek a Coachella, a Rock Im Park, a Rock Am Ring, a Heinecken Jamming, a Greenfield, a Wireless, Eurockeennes, a Werchter, a Quart, a Moon & Stars, a Paleo és a Benicassim fesztiválokon. A Depeche Mode augusztus 1-én fejezi be a 124 koncertből álló turnét Görögországban. Háborús események miatt lemondják az augusztus elejére tervezett záró-koncerteket Izraelben és Libanonban. Az együttes a 'Touring The Angel / Summer / Open Air Tour 2005-06' alatt közel 2,5 millió rajongónak játszik élőben. Szeptember végén jelenik meg a turné során filmre rögzített LIVE IN MILAN dupla koncert DVD + CD. A 'Playing The Angel' stúdió album eladása meghaladja a 2,3 millió példányt. Október elején, a Remasters Series - Batch 2. keretén belül (újra) napvilágot látnak az 'A Broken Frame', a 'Some Great Reward' és a 'Songs Of Faith And Devotion' albumok. Az október végén megjelenő MARTYR [13] kislemez a november közepén megjelenő THE BEST OF DEPECHE MODE - VOLUME 1. [18] CD/DVD albumot harangozza be. A dal Németországban No.2 lesz. Az együttes legjobb slágereket összesítő válogatásából 1,1 millió példányt értékesítenek. Decemberben Grammy jelölést kap a 'Suffer Well'. A dalt a 'Legjobb Tánczene' kategóriában jelölik. Az év végén Martin ismét DJ-zik, ezúttal Santa Barbarán. Karácsonykor lát napvilágot a THE COMPLETE DEPECHE MODE Digital Box Set, amely az iTunes hálózatában érhető el. A kiadvány 644 dalt tartalmaz közel 59 órában.

2007: Március végén, a Remasters Series - Batch 3. keretén belül (újra) napvilágot látnak a 'Construction Time Again' és a 'Black Celebartion' albumok. A remaster láz kiterjed a bakelit lemezekre is - március és április hónapok folyamán (újra) megjelenik közel az összes stúdió album, ezúttal vinyl formátumban. Március végén az együttes újabb közönségdíjat kap; a 22. IDMA 'Legjobb Dance Előadó' Díját Miamiban (WMC) osztják ki. Április elején bezár a Harrow Road 429., amely hosszú évtizedekig adott otthont a Mute Records-nak. Helyét a virtuális térben a MuteChannel veszi át. A búcsú bulin Andy képviseli a zenekart. A hónap végén Martin ismét DJ-zik, és ismét Santa Barbarán. Május közepén egyetlen fellépés erejéig újra összeáll a Dave Gahan rock band - a két számos fellépésre Los Angeles városában kerül sor, egy szakmai/karitatív rendezvényen. Alan Wilder, vagyis RECOIL hét esztendő után PREY című kislemezes dalával tér vissza június végén. A július elején megjelenő SUBHUMAN nagylemez már nem Alan önálló munkája, sokkal inkább csak mint producer áll a háttérben - a valós szerzők a The Joe Richardson Express Band. További közreműködő Carla Trevaskis. Andy július második felében DJ esteket vállal - főként mediterrán területeken. A fellépések sikerén felbuzdulva szeptember elején Fletch három hónapos DJ Turnéra indul, amelynek keretében 13 különböző országban 25 DJ estet celebrál. A hónap végén, a Remasters Series - Batch 4. keretén belül (újra) napvilágot látnak az 'Ultra' és az 'Exciter' albumok, vinyl formátumban is. Ezzel teljes a Reissues Series. Október elején kerül boltokba Dave kislemeze, a KINGDOM [44], amely a hónap végén megjelenő második szóló albumot, az HOURGLASS-t [50] harangozza be. Dave második szóló albumának társ-szerzői & producerei Christian Eigner és Andrew Phillpott. A 2003-as koncert sorozatból, illetve az arra történt negatív rajongói reakciókból okulva a nagylemezt ezúttal nem támogatja turné. A megjelenést ezzel szemben pár kisebb 'bemutató jellegű' koncert kíséri. Az 'Hourglass Radio Sessions' fellépések New York-i (lemez)boltokban és rádiókban kerülnek megrendezésre októberben. November közepén -karitatív céllal- árverési kalapács alá kerül Martin 'Playing The Angel' Gibson SG gitárja, amely Anton kézzel festett motívumaival van díszítve. Karácsonykor lát napvilágot a Dave Gahan: LIVE FROM SOHO Digital Live Set, amely az iTunes hálózatában érhető el. A kiadvány 7 'Hourglass' dalt tartalmaz élőben, amelyet a New York-i Soho Apple Store fellépésén rögzítettek.

2008: A Dave albumáról kimásolt második kislemez, a SAW SOMETHING / DEEPER AND DEEPER párosa január közepén lát napvilágot. A második szóló próbálkozás ismét sikertelen marad, alig 80 ezer darab talál gazdára az 'Hourglass' nagylemezből. Február elején Martin egy jótékonysági rendezvény keretében Mexico City-ben Dj-zik. A hónap közepén -karitatív céllal- árverési kalapács alá kerül Dave 'Paper Monsters' turnén viselt mellénye. Március közepén HOURGLASS REMIXES címen limitált, bakelit kiadvány jelentet meg Dave, kizárólag az USA-ban. Május elején kezdetét veszi a felvételi periódus. A Depeche Mode rögzíteni kezdi az új album számait. A lemez Santa Barbarán és New Yorkban készül. A producer ismét Ben Hillier. A pre-production munkálatokban Simon Medway-Smith Martin, míg Kurt Uenala Dave segítsége. Az albumra 3 darab, külsős zenészek által írt dal is felkerül - ezeket Christian Eigner, Dave Gahan és Andrew Phillpott együtt jegyzi. Május végén újra kiadásra kerül a legendás 'Some Bizzare Album', amely eredetileg 1981 elején látott napvilágot és a rajta szereplő PHOTOGRAHIC a zenekar első hivatalosan rögzített (és kiadott) dala lett. Martin június elején Santa Barbarán, míg július végén New Yorkban DJ-zik. A Depeche Mode új albumának felvételi periódusa novemberben zárul. A mix asztal mögé ezúttal Tony Hoffer ül. Karácsonyra befejeződik az album keverési munkálata. Előremutató, ízig-vérig elektronikus és eklektikus album születik.

2009: A masterelési munkák január közepén zárulnak. Február végén élő TV fellépés keretében debütál az új kislemezes dal, amelyet a német ECHO Awards-on ad elő a csapat. Március végén az új album kikerül az Internetre, ismét hatalmas kárt okozva ezzel a zenekarnak. Az április elején megjelenő WRONG [24] kislemez meghozza az együttes számára a(z egyik) legrosszabb slágerlistás helyezést Angliában - a single formátum hivatalosan is leáldozik. A dal Németországban No.2 lesz. A csapat tizenkettedik stúdió albuma, a SOUNDS OF THE UNIVERSE [2] a hónap végén kerül a boltokba. A nagylemez bejut mind a UK[2], mind pedig az USA[3] Top 10-be. A megjelenést egy bemutató jellegű mini koncert is kíséri, a 'Jimmy Kimmel Live' TV fellépésre április végén kerül sor Los Angelesben. A Hollywood Blvd közelében közel 6 órán át utcákat kell lezárni, és el kell terelni a forgalmat is a 6 háztömbnyi, több mint 13 ezer ember miatt. A 'Tour Of The Universe 2009/10' turné május elején veszi kezdetét - ez az együttes első hivatalos önálló, stadion turnéja. Az európai szakasz során headlinerek a TW Classic, az Arvika, a BBK Live fesztiválokon. Teltházas koncerteket adnak a berlini, a müncheni és a római Olympiastadionban, a párizsi Stade de Franceban és a koppenhágai Parken Stadiumban. Június közepén jelenik meg a második kislemez, a PEACE [57]. Július végén veszi kezdetét a turné észak-amerikai szakasza, amelynek kertében dupla koncertet adnak New York városában, illetve 3 fellépésre kerül sor Los Angelesben. Októberben Dél-Amerikában koncertezik a zenekar, első ízben Kolumbiában és Peruban. Néhány hét pihenést követően, novemberben kezdetét veszi a turné Aréna-szakasza. Dupla koncertet adnak Madridban, Barcelonában és Zürichben. December elején lát napvilágot a harmadik kislemez, a FRAGILE TENSION / HOLE TO FEED párosa. Az év végén két Grammy jelölést kap a zenekar. A 'Sounds Of The Universe' a 'Legjobb Alternatív Album', míg a 'Wrong' a 'Legjobb Videóklip' kategóriában kap jelölést. Az angliai turnészakasz keretében két teltházas koncertet ad a csapat Londonban, az O2 Arénában.

2010: A turné folytatódik. Az együttes dupla koncertet ad Párizsban, Lodzban, Londonban, Horsensben és Düsseldorfban. A Depeche Mode február 27-én fejezi be a 102 koncertből álló turnét Németországban. Az együttes a 'Tour Of The Universe 2009/10' alatt közel 2 millió rajongónak játszik élőben. Márciusban jelenik meg a turné során filmre rögzített dupla barcelonai koncert DVD. A 'Sounds Of The Universe' stúdió album eladása eléri a 1,5 millió példányt.

A DEPECHE MODE túl három bámulatosan sikeres évtizeden és 75 millió eladott lemezen (55 millió nagylemez és 20 millió kislemez), továbbra is aktív alkotói folyamatban van. Jóllehet, az új stúdió albumok és a hozzájuk tartozó turnék csak 4 évente követik egymást, a rajongók szeretete örökkön mozgásban tartja a kerekeket.